Путівник по лососеві: види, користь для здоров’я та як правильно вибрати

Полезные советы

Лосось починає своє життя в прісній воді і мігрує в океан, перш ніж повернутися у свої рідні води, щоб нереститися і вмирати. Під час епічної подорожі він отримує поживні речовини, які роблять його однією з найкорисніших риб для харчування людини.

Причому його м’ясо не втрачає своєї користі під час обробки. Навпаки, червона риба солона, купити яку в асортименті пропонує інтернет-магазин «Ікорний дім», повністю зберігає поживну цінність і натуральний смак.

Види лосося

Велика частина риби на полицях продуктових магазинів — атлантичний (вирощений на фермах) або тихоокеанський (виловлений у дикій природі). Така відмінність впливає на смак і корисність.

Атлантичний лосось

В основному виробляється на рибних фермах. Оскільки він вирощується в більш жорстких умовах і харчується рибним борошном і соєю, то містить більше калорій і жирів (як насичених, так і ненасичених). 

Тихоокеанський лосось

Цей вид представлений кількома сортами:

  • Нерка — більша частина виловлюється в диких водах Аляски. Відрізняється твердою текстурою, темно-червоною м’якоттю і сильним, насиченим смаком. Багатий на вітамін D і B12.
  • Кижуч — характеризується більш м’яким смаком і світлим кольором, ніж нерка.
  • Кета — дрібніша і менш поживна риба, з якої часто готують в’ялений або копчений лосось.
  • Горбуша — використовується для консервування або інших рибних продуктів. Багата на корисні для серця жирні кислоти омега-3, але містить їх менше, ніж інші сорти.

Елітним сортом тихоокеанського виду вважається королівський лосось, який вирізняється високою жирністю і насиченим смаком.

Користь червоної риби для здоров’я

Існує безліч корисних видів риби, але унікальний набір жирних кислот омега-3, вітамінів, мінералів і антиоксидантів, що містяться в лососі, ставить його на голову вище за інших. 

Дієтологи виокремлюють кілька причин, через які його потрібно включити в раціон харчування:

  • Підтримує здоров’я серця. Містить два типи поліненасичених кислот омега-3 — ЕПК і ДГК, які захищають від хвороб серця та інсульту, оскільки позитивно впливають на ліпіди крові, кров’яний тиск, частоту серцевих скорочень і варіабельність серцевого ритму.
  • Покращує когнітивні функції, включно з інтелектуальними здібностями, зміцненням пам’яті, підвищенням розумової працездатності та концентрації уваги.
  • Містить вітамін D, який відіграє ключову роль у здоров’ї кісток, регуляції гормонів, імунній функції та здоров’ї кишківника, а також у підтримці гарного психоемоційного стану.
  • Компенсує щоденні потреби у вітаміні B12.
  • Містить калій, необхідний для підтримання нормального артеріального тиску та його контролю.
  • Натуральне джерело астаксантину, що здатен уповільнити старіння  шкіри і захистити від шкідливого впливу ультрафіолету.
  • Багатий білком, який допомагає контролювати рівень цукру в крові, ріст м’язів і здоров’я кісток.

Регулярне вживання лосося знижує рівень холестерину, регулює кров’яний тиск і зменшує наслідки запалень.

Як вибрати найкращий лосось

Під час вибору свіжої риби рекомендують:

  • Звернути увагу на запах. Він має бути не яскраво-вираженим рибним, скоріше, таким, який має риба солона.
  • Вибирати вологий і тугий шматок. Лосось, який виглядає сухим, м’яким або млявим, можливо, розморожувався і заморожувався кілька разів.

Відрізнити дикий лосось від фермерського допоможе розмір ліній на м’якоті. У вирощеного на фермі будуть товстіші та біліші, але менш жирні.

Чим глибший колір м’яса, тим воно багатше на антиоксидант астаксантин. Така м’якоть вирізняється насиченим смаком і ароматом.

Щоб зберегти максимальну користь лосося, його не рекомендується заморожувати. Тому засолювання риби — це корисна альтернатива заморожування. І в цьому ви можете особисто переконатися, якщо купите солону рибу в інтернет-магазині «Ікорний дім».